Grote kantorentransacties zijn in het tweede kwartaal van 2013 uitgebleven. De regio’s Eindhoven en Rotterdam kenden weliswaar een betere opname dan in het eerste kwartaal, maar van marktherstel is nog geen sprake. In Amsterdam was de kwartaalopname zelfs de laagste in vele jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Colliers International naar de kantorenmarkten van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

De opname werd in het tweede kwartaal van 2013 vooral bepaald door bedrijven uit bijvoorbeeld de IT en de modebranche. Transacties van grote kantoorgebruikers uit de financiële sector en zakelijke dienstverlening ontbraken. Vooral in Amsterdam was dit voelbaar. In Rotterdam en Eindhoven was er wel meer beweging dan in het zwakke eerste kwartaal.

In alle regio’s waren bedrijven uit de TMT-sector (technologie, media en telecom) verantwoordelijk voor de meeste opnames. Dit kwam het sterkst naar voren in Eindhoven. Door een transactie van ASML kreeg de opname hier een stimulans en zorgde voor een van de beste kwartalen in de afgelopen jaren.

Het aanbod van kantoorruimte in Amsterdam en Rotterdam daalde licht. In Eindhoven steeg het aanbod daarentegen doordat een voormalig Philips-pand op de markt kwam. Naar verwachting zal het aanbod met name in Rotterdam weer stijgen. In deze regio zijn diverse nieuwbouwprojecten in aanbouw waarvan nog een groot deel beschikbaar komt voor de markt. Daarnaast zal in Rotterdam, net als in Amsterdam en Eindhoven, het aanbod nog stijgen door de inkrimping van bedrijven. Mogelijk kunnen transformaties deze stijging nog wat afvlakken.

Bron: VGM Nieuwsbrief, 30/07/13

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *