Retailers vragen vanwege de economische malaise steeds vaker om huurverlaging. Dat stelt ABN AMRO in een dinsdag gepubliceerd rapport van over de vastgoedsector. Zo wilde Free Record Shop al voor het faillissement 25 procent minder huur betalen.

Op zwakkere locaties vragen retailers soms zelfs om dertig tot veertig procent huurverlaging. Op die B- en C-locaties ligt het percentage leegstaande winkels vaak al in de dubbele cijfers. Uit angst voor een langdurige leegstand gaan verhuurders daarom soms akkoord met deze vaak ‘opportunistische’ verzoeken.

ABN AMRO verwacht dat de waarde van het Nederlands winkelvastgoed het komende jaar met vier tot tien procent afneemt. Tevens zal er meer gewerkt gaan worden met omzetafhankelijke huur, zoals in andere West-Europese landen. Waar veel Nederlandse retailers hun omzetcijfers vaak geheim wilden houden, dwingt het huidige retailklimaat hen om te snijden in de kosten. Daarbij is vastgoed samen met personeelskosten goed voor het grootste deel van de totale kosten.

Winkelvastgoedontwikkelaars als Corio en Vastned worden geraakt door het moeizame retailklimaat in Nederland, verwacht de bank. ABN AMRO denkt dat naast een roep om lagere huur, de komende tijd ook een versnelling in het aantal faillissementen van retailers komt en een afname van hun winkelbestand.

Bron: Retailnews.nl, 11/07/2013

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *