Een meerderheid van de Telegraaf-lezers vindt het niet terecht dat mensen die meer verdienen op 1 juli een extra huurverhoging krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de redactie OverGeld onder bijna 4500 lezers. Huurders kunnen in de gereguleerde sector een maximale huurverhoging krijgen van 4 procent per jaar, maar voor hogere inkomens kan die huurverhoging oplopen tot 6,5 procent per jaar.

Lezers vinden dat alle mensen ongeacht de hoogte van hun inkomen even veel moeten betalen als ze hetzelfde huis huren. Een kleine 2.000 stemmers (43 procent) zijn het om die reden oneens met de stelling ‘Het is terecht dat veelverdieners door de inkomensafhankelijke huurverhoging meer gaan betalen’.

Anderen die de inkomensafhankelijke huurverhoging onterecht vinden, denken dat huurwoningen door de maatregelen straks onbetaalbaar worden. Dit terwijl mensen die hun inkomen weer zien dalen, bezwaar kunnen maken of huurverlaging kunnen aanvragen. Huishoudens met die in 2011 een bruto inkomen boven de 43.000 euro hadden, krijgen op 1 juli een huurverhoging tot maximaal 6,5 procent. Zij hebben hierover bericht gekregen van hun verhuurders.

Bij een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro kan de huur jaarlijks met maximaal 4,5 procent verhoogd worden. 450.000 huishoudens krijgen op 1 juli een inkomensafhankelijke huurverhoging van meer dan 4 procent. 

Een van de redenen voor de huurverhoging is dat het kabinet graag ziet dat mensen met hoge inkomens die in goedkope huurwoningen wonen in de gereguleerde sector (zogenoemde scheefwoners), doorstromen naar de vrije sector of een huis gaan kopen. Zo komen deze huurwoningen vrij voor mensen met een kleinere portemonnee.

Vier op de tien lezers begrijpt die redenering. 22 procent van de 4451 stemmers geeft aan de huurverhoging terecht te vinden omdat de scheefwoners meer dan genoeg verdienen en toch in goedkope huurwoningen wonen. Nog eens 19 procent ziet de huurverhoging wel zitten omdat de huizen zo sneller vrij komen voor minder verdienende Nederlanders.

Bron: Telegraaf,17/06/2013

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *