In een half jaar is het kantorenaanbod met 1,4 procent gestegen tot 8 miljoen vierkante meter. De leegstand is de afgelopen zes maanden met 1,5 procent toegenomen tot bijna 7,3 miljoen vierkante meter. Dat is 14,7 procent van de totale kantorenvoorraad. Dat berichtte DTZ Zadelhoff gisteren in zijn halfjaarlijkse onderzoek naar de kantorenmarkt. De gemiddelde huurprijs daalde de afgelopen zes maanden 1,8 procent tot 135 euro per m2 per jaar, becijferde de vastgoedadviseur.

De opname is in het eerste halfjaar uitgekomen op 485.000 m2, liefst 14 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak is een daling van het aantal verhuizende organisaties in Nederland. De verplaatsingen zijn bovendien minder omvangrijk. Een opvallende ontwikkeling is de dalende leegstand in de gemeente Amsterdam. Die zakte naar 16,6 procent, tegen 17,5 procent een half jaar eerder. DTZ wijst op de aanstelling van kantorenloodsen die de transformatie van bestaande kantoren naar andere functies moeten versnellen.

Zo werd het voormalige 28.000 m2 grote KPN-hoofdkantoor aan de Guardiaweg 5 in Amsterdam Sloterdijk van de markt gehaald. Rezidor Hotel Group kondigde eind vorig jaar aan het om te bouwen tot hotel Park Inn by Radisson met 478 kamers en 4.000 m2 conferentieruimte. Ook het schrappen van nieuwbouwplannen heeft de tendens van toenemende leegstand in Amsterdam voor het eerst sinds 2007 gekeerd, aldus DTZ.

Bron: VGM nieuwsbrief 02/07/2013

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *