Het woningwaarderingsstelsel gaat veranderen, maar dat zal ‘geen grote schokken’ teweeg brengen in de prijzen die huurders moeten betalen. Dat zei minister Stef Blok na afloop van de ministerraad.

Onder verhuurders en ontwikkelaars is veel ophef ontstaan over het woningwaarderingsstelsel. Het kabinet wilde in eerste instantie de huren laten stijgen tot maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde en het huidige puntensysteem loslaten. Ontwikkelaars en bouwers willen niet investeren als de huur alleen afhankelijk is van de hoogte van de WOZ-waarde. De bouw van 16.000 studentenwoningen tussen 2011 en 2016 liep daardoor veel vertraging op. Vorige week kondigde Blok in Vastgoedmarkt aan dat er een inhaalslag zal plaatsvinden, waarmee hij al impliciet aangaf dat het woningwaarderingsstelsel zal veranderen.

Op dit moment komt de kwaliteit van een woning onvoldoende tot uiting in de huurprijs. Dat wordt ‘heel geleidelijk’ aangepast, omdat een woning op een bijvoorbeeld zeer gewilde plek in de praktijk meer waard is dan op een veel minder populaire of comfortabele locatie. Het kabinet streeft ernaar het nieuwe woningwaarderingsstelsel per 1 juli 2014 in te voeren en dan nog alleen voor zelfstandige woonruimtes. Sommige woningen worden duurder, maar de stijgingen zijn aan grenzen gebonden. Premier Mark Rutte zei dat de aanpassing moet leiden tot een beter functionerende woningmarkt.

Bron: VGM nieuwsbrief 16/09/2013

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *